..hvorfor Surdej  ??      (Lievito Madre)

Surdejen tilfører en kompleksitet til smagen i dit brød, som du ikke får når du bager kun med gær. Derudover kan du takke surdejen for en sprød og lækker skorpe, en ekstra saftig krumme, og sidst men ikke mindst, en glad og velfungerende mave. Og her taler vi altså også dem, der normalt holder sig fra brød, fordi resultatet ellers er en oppustet mave som niver og gør ondt.

Surdejen har nemlig en række fordøjelsesfremmende egenskaber i kraft af dens indhold af en lang række naturlige bakterier og særligt indholdet af mælkesyre, som er højere i et surdejsbrød end i et brød bagt på gær, hvilket giver et større mineralsk og næringsmæssigt udbytte og en lettere fordøjelse. Den fordøjelsesfremmende del får yderligere hjælp fra kombinationen af naturlige bakterie og vildtgær, som arbejder som en slags stivelses-nedbrydere i kornet. Man kan sige, at de "for-fordøjer" brødet for dig, så din mave skal fordøje mindre hvilket betyder = ikke ondt i maven.

Surdejsbrødets lange hævetid resulterer desuden i at gluten proteinet nedbrydes til aminosyrer, hvilket gør det langt mindre belastende for folk som er intolerante overfor gluten. Sidst men ikke mindst er surdejsbrød naturligt konserverende og har et super line-up af næringsstoffer såsom jern, magnesium, selen, kalcium, folater, B1-B6, B12, E-vitamin og alt mulig andet godt.   :-)